KAKO PREPOZNATI NESTRUČNOG TRENERA - vodič za vježbače početnike

08.01.2020.

KAKO PREPOZNATI NESTRUČNOG TRENERA

ZNANJE ILI POHLEPA? STRUČNOST ILI GERILSKI MARKETING?

Uvod

Pojavom interneta živimo u vrijeme influencera, YouTube trenera, online pohađatelja tečaja ili „trenera“ s fitness vikend seminarom te kojekakvih nestručnih osoba koje se žele „obogatiti na brzinu“ plasirajući svoje ime na fitness scenu, ne razmišljajući kakvu štetu mogu nanijeti svojim klijentima. Ovaj tekst bit će kratko uputstvo kako izbjeći nestručne trenere te kako doći do stručnih osoba iz područja kineziologije. Da prvo definiramo što je gerilski marketing. To je oblik marketinške strategije koji minimalnim ulaganjima i nekonvencionalnim metodama oglašavanja nastoji ostvariti maksimalan učinak. Zapamtite jedno – u sportu, zdravlju i rekreaciji – takva pojavnost NE POSTOJI!!! Ovaj tekst piše osoba koja trenutno ima 37 godina, a u sportu je od svoje desete godine, ima završen Kineziološki fakultet i iskustvo od 13 godina rada u fitnessu kao privatni i grupni trener, kondicijskoj pripremi , u radu sportaša s invaliditetom, radu na znanstvenim radovima i doktorskim disertacijama, radu u školi s neselekcioniranom populacijom… I nagledala i naslušala se svega i svačega…Pa da razbijemo neke mitove i to nekim logičnim redoslijedom…

YouTube University

Često neki bivši sportaši ili osobe s darom majke prirode što se tiče fizičkog izgleda, odluče se baviti trenerskim poslom. Ako dobro izgledaš, mlad si, tijelo je utegnuto itd., postoji relativno brz i lak način zarade – otvaranje Instagram profila, YouTube kanala i slično i to uz priču kako ovako mogu svi izgledati u nekoliko tjedana, eventualno mjeseci. Neupućena populacija, pogotovo koja je u psihološkom knockdownu zbog pretilosti ne razmišlja da je to tijelo od, primjerice, starosti 24 godine rezultat bavljenja gimnastikom 18 godina, ili atletikom 15 godina i da takvo tijelo ne može biti rezultat treninga od 7 tjedana. Ali nesretan čovjek će pasti na tu fintu i platiti jako puno novaca, a neće se dogoditi ništa.

Savjet – razmislite li malo o temeljnoj logici, ovakve priče i reklame su potpuno neutemeljene pa stoga najbolje da preskočite ovakve vrste profila, reklama i sl.

Pokazivači vježbi

Populaciju trenera s YouTube koledža nazvat ću u ovom tekstu – pokazivači vježbi. Ne demonstratori, već pokazivači, jer prije demonstracije ide opis i značenje vježbe, a do sada nisam ni jednog „pokazivača“ vježbi čuo da objasni zašto se to radi, tko smije i koliko, tko ne smije ovu vježbu raditi, itd. Dotične osobe upoznate su s osnovnim tehnikama svima nama poznatim vježbama. Krucijalno pitanje je – znaju li te osobe metodiku vježbi, periodizaciju, tko smije raditi, a tko ne smije i zašto. Ono što najčešće viđamo po portalima, Facebook-u i Instagram profilima navodi se da se uz te i te vježbe (nabrojeno i demonstrirano njih 5) može dobiti gluteus kao od vlasnika Instagram profila za 5 tjedana. Može se, naravno. Ali za osobu koja je godinama u redovitom i kontinuiranom trenažnom procesu (i to je upitno), ali ne za početnika koji je ušao prvi put u teretanu s 24 kilograma viška. A gdje je tu još dob, spol, zdravstveni status, ozljede i tegobe s lokomotornim sustavom… Znači, n – različitih stanja klijenata = 5 vježbi! NETOČNO I POTPUNO KRIVO! Keep it simple – osnovna je uzrečica svakog fitness i kondicijskog trenera.

Potpuna transformacija gluteusa u 5 tjedana znači da bi se vježbe za gluteus trebale raditi 3 puta tjedno x 5 tjedana? Zamislite početnika kakve bi upale zaradio i vjerojatno pokoju mikro traumu. Da smanjimo broj treninga na 2 puta tjedno, ispadne da željeni oblik gluteusa imamo za samo 10 treninga!!?? Halo? Apsolutno nemoguće!!

Savjet - ako vaš potencijalni „trener“ ima takav profil gdje on izgleda kao da su ga klesali svi najpoznatiji kipari svijeta, a on vam takvo tijelo (ili dio istog) obećava za 5 tjedana, to znači da on vidi samo vaš novčanik, ali ne vaše tijelo i zdravlje. Bježite glavom bez obzira.

Treneri koji rade program prema svojim rezultatima

Ovo je još jedna kritična skupina „trenera“, koji najčešće ne vide dalje od svog ogledala. Postigli su rezultat godinama vježbajući u teretani (ponekad i unoseći sve i svašta u svoje tijelo, od steroida s E-bay-a i Amazon.com pa do ne znam čega), možda su i bivši gimnastičari, atletičari, tenisači, što god… Takva vrsta trenera trenira ljude isključivo na vlastitom principu. Ni jedno ljudsko tijelo nije isto! Zato se formalnim obrazovanjem uče osnove o ljudskom tijelu. Ovo je nit vodilja za koju dotični treneri nikada nisu čuli. Ili je izbjegavaju skrivajući vlastitu nestručnost. Dovedu prvi put u teretanu svog klijenta, koji je također prvi put u teretani i odmah ga bace pod olimpijsku šipku ili pod hrpu utega na Hack-ovu trenažeru da izvode Sissy čučanj, primjerice. Ako je trener dobio lijepo oblikovan quadriceps radeći godinama na njemu, pri tome se ne zagrijavajući za trening niti istežući se nakon istog, on svom klijentu obeća da će takvom vrstom treninga njegov mišić biti kao trenerov u rekordnom vremenu. Naravno, ni mjesecima nakon takvih izleta – rezultata nema! Rezultat može biti samo ozljeda ili trauma lokomotornog sustava, vezivnog tkiva i sl.

Usporedit ću ovu pojavnost s velikim Diegom Armandom Maradonom – veliki nogometaš, nikakav trener i izbornik. Kratko i jasno!

Savjet – stručni trener će vam objasniti da je za otprilike željenu transformaciju potrebno minimalno 6 mjeseci i da tek tada počinje pravi trening.

Photoshop treneri

Meni osobno jedna od najgnjusnijih i najneprofesionalnijih reklama nije photoshop, već ono još gore – korištenje slika klijenata iz perioda kada su bili najdeblji (primjerice u periodu trećeg srednje i u međuvremenu su se doveli u red) i deset godina kasnije. U taj koš spadaju slike koje su uslikane na tulumu i maturalcu u Amsterdamu i kasnije negdje na ulici pod sasvim drugim kutom. Još neprofesionalniji pristup je slikanje pod drugim kutom, iz ptičje ili žablje perspektive. Radeći godinama u dijagnostičkom laboratoriju na testiranju sportaša naučio sam (kao što principi dijagnostike nalažu) da se tranzitivno ili finalno mjerenje izvodi u isto doba dana, u istoj prostoriji, pred istim zidom, (i da ne nabrajam dalje) – odnosno, isto kao i početno provjeravanje, u ovom slučaju, slikanje. Da bi se treneri pohvalili svojim, ili još gore, tuđim radom, namjerno za početnu fotografija stavljaju kut u kojem klijent izgleda što lošije i naravno nakon mjesec dana stavljaju klijenta koji nije imao ni centimetar transformacije u drugi kut. I eto reklame – za mjesec dana u našoj teretani dogode se čudesa. Možda je stvarno tako. Ja sam studirao Kineziologiju, a takva vrsta trenera je studirala Čarobnjaštvo kod Harry Pottera. Eventualno foto tečaj kod Lupina.

Na slici 1 pokazano je kako izgleda gerilska reklama, a na slici 2 kako otprilike izgleda normalna fotografija transformacije u 6 mjeseci, u kojima je reducirano 24 kilograma masnog tkiva i stvorena mišićna masa. Da budemo još konkretniji – slikajte se u donjem rublju pod danjim svjetlom ispred bijelog zida, bez sjena, svjetlosnih efekata i slično. Da ne nabrajam još sve finte fotošopa, u koje se uopće ni ne razumijem…

Primjer gerilske reklame

Slika 1. Primjer gerilske reklame

Primjer realne transformacije

Slika 2. Primjer realne transformacije

Savjet – provjerite profile trenera koji stavljaju ovakve fotografije kao na slici 1. To znači da su potpuno nestručni i ne znaju što rade. Žele biti prvi u svom gradu ili na fitness sceni koji su napravili transformaciju za 180 stupnjeva u samo mjesec ili dva. Takvi treneri ne postoje, niti će ikada postojati.

„Nutricionisti“

Ovo je po meni najopasnija i najkritičnija skupina trenera. Nutricionizam, kao i Kineziologija, kao i sve ostale znanosti, studiraju se godinama i to formalnim učenjem. To znači da naučeno gradivo odgovaraš pred profesorom, koji je najčešće doktor znanosti iz određenog područja. Naravno, ovdje će biti riječ o samoprozvanim nutricionistima, koji su eventualno bili na jednoj ili dvije radionice kod „pravog“ nutricionista s diplomom.

Gotovo svakodnevno gledam na fejsu, portalima i instagramima kako potpuno nestručne osobe prodaju jelovnike, ili još gore, drže radionice. Kao prvo nestručna osoba ne može znati napraviti jelovnik za osobu koja boluje od bolesti crijeva, jetrenih bolesti, žučnog mjehura i vodova, šećerne bolesti itd. Za to postoji protokol, aparatura i još puno drugih stvari… Pogotovo ako se treba otkriti zašto organizam nečije osobe ne tolerira, primjerice, najobičnija jaja.

Kao drugo, izrada jelovnika s namirnicama koje se uvoze iz Tajlanda, Indonezije, Pakistana, Jupitera i Marsa. Što šarenije i atraktivnije – to skuplje pa naravno i bolje. Krivo! Radeći u dijagnostičkom laboratoriju u studentskim danima, radio sam na mnogim znanstvenim radovima, uključujući doktorsku disertaciju iz nutricionizma u kojoj sam bio „pokusni kunić“. Prehrana je bila sastavljena od domaćih namirnica koje se nabave na placu. Dan danas tih nekoliko jelovnika raspoređenih u sedam dana dajem svojim klijentima, ali samo ako žele bazične podatke. Za sve ostalo, rješenje je – diplomirani nutricionist, ne Kineziolog, sportaš, pravnik ili arheolog.

Kao treće, nikada mi nije bilo jasno kako se nestručni ljudi usude napraviti radionice i pri tom naravno naplaćuju iste. Ne mogu zamisliti bauka da na tu radionicu dođe stručna osoba i da dotičnom samoprozvanom stručnjaku postavi pitanje koje dotični ne zna ni ponoviti, a kamoli odgovoriti. Takve je vrlo lako prepoznati.

Savjet – ako imate ozbiljnih problema sa zdravljem ili prehranom, upitajte „nutricionistu“ koji vam želi prodati dvije stranice A4 papira za 400 kn s nekakvim čudnovatim namirnicama, ima li diplomu magistra nutricionizma? Ako nema – bježite glavom bez obzira!

Gerilski marketing dijeta

Skinite kilograme u samo mjesec dana – notorna je laž koju danas možete pročitati na svakom od neozbiljnih profila. Takav naslov odmah je i filtar da se brzinom svjetlosti udaljite s takvog profila ili reklame. Pretili ljudi su psihološki najosjetljivija populacija, koja bi sve napravila i platila koliko god treba, samo da skine u mjesec dana ono što je taložila godinama. Nažalost, to tako ne ide, jer bi svi mi onda bili glumci i pjevači.

Umjerenost i strpljenje su termini koji krase ovu pojavnost. Pa da raščistimo za „vijeke vjekova“, kako se u kaže u narodu… Prvog mjeseca redukcijske dijete, kilogrami se brzo gube, jer se prazni glikogen s vodom. Znanstveno je dokazano da je nakon toga normalno skinuti pola do jedan kilogram tjedno, što znači gubitak od 500 do 1000 kcal. Ako se gubi više od toga, gubi se ne samo mast, nego i mišići, odnosno proteini. Kada se prestane s dijetom, kilogrami se vraćaju i dolazi do yo yo efekta. Opasno je takvoj osobi obećavati nerazuman vremenski interval u kojem će moći izgubiti određeni broj kilograma. Najčešće se u tome ne uspije te nastupa razočarenje osobe koja želi izgubiti kilograme, ali i udarac po egu „stručnjaka“.

Sada se sigurno pitate – a kako oni u Životu na vagi to uspiju. Kao što su neki treneri iz emisije rekli da inače to nije baš zdravo u smislu brojki (odnos kilograma i vremenskog razdoblja gubljenja istih), ali ti klijenti su danonoćno pod prismotrom vrhunskih stručnjaka – kineziologa, nutricionista, medicinskog osoblja, vjerojatno i mentalnih trenera. Znači – eksperiment u visoko kontroliranim uvjetima, koji opet ne mogu svi izdržati. Zamislite tek onda one koji nemaju tu sreću, tj. nesreću naletjeti na nestručnu osobu – samoprozvanog nutricionista/trenera.

Savjet – ako vam netko obeća da ćete skinuti 22 kilograma u dva mjeseca, zahvalite se srdačno i recite da svaka temeljna logika govori suprotno, a kamoli znanost. I potražite stručnu osobu.

Druga strana medalje – stručne osobe

Stručna osoba u ovom području tema koje su navedene u tekstu su dipl. kineziolog (sa specijalizacijom fitnessa, kineziterapije, kondicijske pripreme…), dipl. sportski trener sa završenom višom trenerskom školom, dipl. nutricionist i dipl. fizioterapeut i nitko drugi. Ako sam zaboravio navesti nekoga, ispričavam se. Svi ostali bave se ovim poslom ne znajući što rade i kockajući se sa zdravljem svojih klijenata.

Druga strana medalje stručnih osoba da one nisu stručne za sva područja, već za ono što su specijalizirana, ali s jako širokim spektrom bazičnog znanja, koje su potvrđivali formalno pred profesorima tijekom ispitnih rokova, a ne na Skypeu, prekooceanskim brodovima i na sezonskim poslovima, ili ne znam gdje. I te kvalificirane i stručne osobe pohađaju tečajeve, simpozije, radionice… ne bi li proširili svoje znanje. Tečaj i radionica ne služe za učenje, već za proširivanje znanja i nadogradnju. Postavimo li pitanje – kako je moguće da je jedan kineziolog slušao tri mjeseca osnove funkcionalne anatomije i još minimalno toliko dugo spremao ispit te odgovarao pred doktorom znanosti, a neki „tečajevac“ to odradi za dva dana, eventualno mjesec? Temeljnom logikom svi zaključujemo da je to apsolutno nemoguće!!

Bitno je spomenuti da primjerice, kineziolozi ne mogu znati sve o svemu i da ne ispadne da ja autor teksta najpametnija osoba na planeti i okolici. Nije, daleko od toga.... Primjerice, ja ne mogu biti trener Tae kwon doa jer ne znam ništa o tome. Kao ni trener stolnog tenisa, kuglanja, curlinga. Isto tako ne bi mi palo na pamet otvoriti školu navedenih sportova, jer mislim da za to postoje kvalificirane osobe – bivši sportaši s višom trenerskom školom ili nekom sličnom specijalizacijom uskom vezanom uz navedeni sport. Također ni jedan kineziolog ne može znati anatomiju kao fizioterapeut i o prehrani kao nutricionist. Ali zna usmjeriti klijente kome da se obrate. Pa i ja sam zaboravio polazišta i hvatišta mišića teres majora i minora, gracilisa, piriformisa… i to zato što mi trenutno ne trebaju u praksi. Ali svojedobno sam znao jer sam to odgovarao doktoru znanosti i ako će mi ikada zatrebati, otvorit ću knjigu iz koje sam učio i ponoviti gradivo. To što u teretanama rade nestručne osobe koje svoje znanje (ako ga imaju) nisu zaradile formalnim obrazovanjem, već kod profesora od Harry Pottera, kriv je sustav i zakon o sportu.

Nažalost, postoje i stručne osobe koje se reklamiraju na prethodno navedene načine. To je još po mojem mišljenju najgora kombinacija. Zašto? Pa nekome s diplomom mora se vjerovati, zar ne?

Zamislite da pogledate trilogiju Matrixa i da otvorite ured za hakiranje. Ili pogledate sve sezone CSI Miami i otvorite forenzičarski ured. Ili pogledate trilogiju Kuma i mašete pištoljima po ulici, a da vas policija ne privede. Još jednom – nisu krive nestručne osobe, već zakon o sportu koji je pun rupa.

Mnoge teretane imaju trenere bez završenog formalnog obrazovanja, ali te osobe su najčešće pod budnim okom kineziologa ili neke druge stručne osobe, čije programe provode. Ali se ne igraju doktora i mađioničara. Najopasnija „trenerska“ vrsta je nestručna osoba koja misli da sve zna i sve može.

Zaključak i završna misao autora

Ovaj tekst pisan je s namjerom da osobe koje su početnici u teretanama ili mjestima gdje se netko bavi njihovim zdravljem, budu upozorene od opasnosti koje vrebaju u svakoj rečenici nestručne osobe, sa svih strana, profila, portala... Ovaj tekst je sarkastičnog karaktera, ali nije namjera bila nekoga vrijeđati. S druge strane, ako se netko osjetio uvrijeđen, ja se ispričavam, ali očito je onda da nema pojma o onome što radi, tj. ta osoba je Yotube trener, trener pokazivač itd, „nutricionist“ za brzu zaradu. Osobe koji su početnici ili ne znaju kome se obratiti, najrizičnija su populacija i ovaj tekst je pisan isključivo s namjerom da im se pomogne, odnosno da svoje zdravlje ne kupuju za lažna obećanja trenera, koji ne vide klijenta u inicijalnom razgovoru, već samo svoj džep i ego. Također se tekst odnosi i na roditelje. Djecu treba slati na vježbanje isključivo pod vodstvom kineziologa, jer ne znam kako nestručna osoba može znati što se s djecom treba raditi u pojedinim fazama razvoja njihovih antropoloških značajki. To se sve može pročitati i na internetu, ali kineziolog je ipak odgovarao profesoru na ispitu i time dobio opširnu sliku što, kako i kada raditi, odnosno ne raditi. Razmislite kome dajete svoje zdravlje da se igra i eksperimentira njime.

Robert Milčić, prof. Kineziologije